tisdag 20 september 2011

Equilibrium

Om man inte är singel och/eller heltidssatsande i sin idrott finns chansen att man måste balansera sina livsåtaganden med träningen. Det är jobb, familj, boende och andra intressen som skall vägas in i livet och det är helt i sin ordning!
Det kan få oanade positiva konsekvenser att lägga lite tid på att optimera denna balans och intressen behöver heller inte stå i konflikt till varandra. Men det krävs lite smart planering.

Hur?
Till att börja med så ska du ange mål inom dina olika "livsområden" och även några punkter/ tankar om hur du ska nå dem. Det kan vara områden som; Vara en bra vän(man, pappa osv), Lyckas på jobbet, Se bra ut, Springa milen på under 50 min osv.
Nästa steg är att göra en tidsplan där du sätter av tid som krävs för varje aktivitet enligt ovan, planerar in datum för tävlingar, viktiga möten på jobb/dagis osv.

Utan att värdera den just nu så har du nu en uppfattning om vad som är realistisk "egentid" där du inte behöver kompromissa med dina övriga livsmål. Beroende på vilka sportsliga mål du har och ambitioner i din sport kan du nu börja väga in detta i livsplanen.
Visar det sig att det är lite mindre tid så ökar behovet av att göra precis de saker du har mest nytta avför dina valda mål.

Hursomhelst så är detta sätt att tänka en stor fördel på flera plan. Jag skulle t.o.m. påstå att du får en mycket bättre idrottsligt resultat med denna planeringsmetod och få antal timmar än med ett obalanserat upplägg med fler timmar.

Detsamma gäller då resultaten även på övriga områden, som jobb, familjemedlem osv.

/Pedal

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.